400 gram frosne jordbær
2-3 spsk sukker
6-10 blade husblas
½ L piskefløde
Lad 400 gram frosne jordbær tø op i posen.
Når de er tøet op hældes de OG væden i en gryde med 2-3 spsk sukker.
Giv bærrene et opkog på lavt blus.
Imens lægges 6-10 blade husbals i koldt vand og vandbad gøres klar.
Når bærrene er kogt op, smeltes husblassen over vandbad med 1-2 spsk vand og lidt af saften fra bærrene.
Lad husblas blandingen køle lidt af, til den er fingerlunken - mens den køler piskes flødeskummet stift.
Bland husblas-blandingen sammen med bærrene og bærsaften, og vend det forsigtigt i piskefløden.
Kom blandingen i en stor frysepose, eller en lukket sprøjtepose, og læg det på køl i ca. en halve time inden brug.
Klip hjørnet af fryseposen så har du en billig sprøjtepose.
OBS, hvis du bruger frosne bær, eller bær og væde bliver for varmt mister det noget af smagen, sker det kan man blende lidt marmelade og tilsætte et par skefulde af det.
Bon Appetit.
http://instagram.com/p/WW7CWHrolp/?fb_action_ids=10151386409233075&fb_action_types=instapp%3Atake&fb_ref=ogexp&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=282366635119873
lørdag den 9. marts 2013
onsdag den 30. januar 2013
Råcreme - basis Vanilleis
1 L piskefløde
4 æggeblommer (helst pasteuriserede)
1 dl sukker (almindelig - IKKE flormelis)
3tsk vanillesukker eller korn fra ½-1 vanillestang.
Vanillestangen skæres op (flækkes), kornene skrabes ud og blandes med sukkeret - eller bland vanillesukker og sukker.
Æggeblommerne piskes tykt med sukkeret, til det skifter farve. Det tager tid, men er værd ikke at stoppe for tidligt, især hvis du skal lave is, da isen ellers har en idé med at krystallisere.
Fløden piskes stiv.
Æg og fløde blandes forsigtigt (vend med en blød dejskraber).
Is:
Hvis du vil have smag i til is, er det nu du skal vende det i.
Hæld det i en form eller beholder og sæt det i fryseren.
Isen bliver bedst og luftig hvis du undervejs i frysningen rører i den et par gange. Evt. med en ½ - 1 times mellemrum.
Bon appetit
Etiketter:
basisis,
hjemmelavet is,
Råcreme,
vaniljeis,
vanilleis
mandag den 17. december 2012
Vrøvl - Nonsens
I've been asked to translate this reciepe to American so I'll have a go at it
Vrøvl - would translated be "Nonsens", and are Little sweet cookies, that's been made in Denmark for generations; usually at around Christmas, but it really is an "all-year-round"-cookie.
Here's what you'll need and what to do:
0.55 Pounds of regular flour (not self-raising)
2.6 ounces of butter (regular real butter)
2.1 ounces of sugar
1 tea spoon of carbamate
1 table spoon af cream (real cream -the kind used for whipping)
1 Egg - medium to large.
Knead it all well together and if possible let it rest in the fridge over night where you take it out and knead it right away.
Roll out the dough to about 0.2 inches thick. Cut it out in different shapes and place them on a baking sheet.
Bake them in the oven at about 392 Degrees Fahrenheit for about 10 minutes - or till just before they turn light Brown.
Let them cool of completely and decorated them with frosting made of icing sugar (confessionairs sugar) and warm Water and different food colors (I always use coloring paste). You can also add sugar balls or other edible decorations.
Bon appetit.
Vrøvl - would translated be "Nonsens", and are Little sweet cookies, that's been made in Denmark for generations; usually at around Christmas, but it really is an "all-year-round"-cookie.
Here's what you'll need and what to do:
0.55 Pounds of regular flour (not self-raising)
2.6 ounces of butter (regular real butter)
2.1 ounces of sugar
1 tea spoon of carbamate
1 table spoon af cream (real cream -the kind used for whipping)
1 Egg - medium to large.
Knead it all well together and if possible let it rest in the fridge over night where you take it out and knead it right away.
Roll out the dough to about 0.2 inches thick. Cut it out in different shapes and place them on a baking sheet.
Bake them in the oven at about 392 Degrees Fahrenheit for about 10 minutes - or till just before they turn light Brown.
Let them cool of completely and decorated them with frosting made of icing sugar (confessionairs sugar) and warm Water and different food colors (I always use coloring paste). You can also add sugar balls or other edible decorations.
Bon appetit.
onsdag den 5. december 2012
Vrøvl
250 g mel
75 g smør eller margarine
60 g sukker
1 tsk. hjortetaksalt
1 spsk. Fløde
1 æg
75 g smør eller margarine
60 g sukker
1 tsk. hjortetaksalt
1 spsk. Fløde
1 æg
Ælt dejen godt og lad den gerne hvile i køleskab til dagen efter, hvor den tages frem og æltes uden at hvile.
Udrul den og udstik kager af forskellige form og størrelse.
Når de er afkølet glaseres kagerne i forskellige farver.
Når de er afkølet glaseres kagerne i forskellige farver.
Pebernødder
ca. 60 – 80 stk.
4½ dl hvedemel
1½ dl sukker
125 g smør
1 æg (M/L)
1 brev Dr Oetker Pebernød krydderi.
Bland hvedemel, sukker og pebernød krydderi sammen.
Smuldr smørret i blandingen og saml dejen med ægget.
Dek dejen i fire og til dem til lange pølser.
Skær pølserne i små stykker og/eller tril dem til pebernødder.
Læg pebernødderne på bageplader og bag dem ca. 10 minutter ved 200 grader
4½ dl hvedemel
1½ dl sukker
125 g smør
1 æg (M/L)
1 brev Dr Oetker Pebernød krydderi.
Bland hvedemel, sukker og pebernød krydderi sammen.
Smuldr smørret i blandingen og saml dejen med ægget.
Dek dejen i fire og til dem til lange pølser.
Skær pølserne i små stykker og/eller tril dem til pebernødder.
Læg pebernødderne på bageplader og bag dem ca. 10 minutter ved 200 grader
Klassiske Brunkager
Klassiske
Brunkager
100-120 stk.
1½ tsk. Potaske
½ dl vand
250 g smør
200 g sirup
200 g sukker
500 g hvedemel
1 pose (50g) hakkede mandler
1 bæger Sukat eller Appelsinskal
1 pose Dr Oetker brunkage krydderi
Opløs potasken i vandet. Smør, sirup og sukker koges op.
Rør den opløste potaske i.
Afkøl sukkermassen i en skål til den er lunken.
Bland mandler, sukat/appelsinskal, sigtet brunkagekrydderi og mel sammen og rør det i sukkermassen.
Ælt dejen godt og tril den til tykke stænger (Ø 4 cm) eller saml den i en kugle. Stil dejen køligt i 24 timer. Skær dejen i tynde skiver eller rul den tyndt ud og udstik den i små figurer.
Bag kagerne i 8 – 10 minutter ved 200 grader – 180 grader varmluft.
100-120 stk.
1½ tsk. Potaske
½ dl vand
250 g smør
200 g sirup
200 g sukker
500 g hvedemel
1 pose (50g) hakkede mandler
1 bæger Sukat eller Appelsinskal
1 pose Dr Oetker brunkage krydderi
Opløs potasken i vandet. Smør, sirup og sukker koges op.
Rør den opløste potaske i.
Afkøl sukkermassen i en skål til den er lunken.
Bland mandler, sukat/appelsinskal, sigtet brunkagekrydderi og mel sammen og rør det i sukkermassen.
Ælt dejen godt og tril den til tykke stænger (Ø 4 cm) eller saml den i en kugle. Stil dejen køligt i 24 timer. Skær dejen i tynde skiver eller rul den tyndt ud og udstik den i små figurer.
Bag kagerne i 8 – 10 minutter ved 200 grader – 180 grader varmluft.
Jødekager
300 g mel
180 g smør eller margarine
120 g sukker
1 æg
1½ tsk. hjortetaksalt
Pynt: mandler og sukker, eller kanel og sukker
Ælt dejen, der udrulles tyndt, og udstikkes i runde kager. Eller hurtigere, skær dem ud med kagesporen til firkantede kager.
Kagerne pensles med æg og drysses med sukker og kanel, eller sukker og finthakkede mandler.
Kagerne bages lysebrune
Samme dej kan med fordel bruges til medajler.
180 g smør eller margarine
120 g sukker
1 æg
1½ tsk. hjortetaksalt
Pynt: mandler og sukker, eller kanel og sukker
Ælt dejen, der udrulles tyndt, og udstikkes i runde kager. Eller hurtigere, skær dem ud med kagesporen til firkantede kager.
Kagerne pensles med æg og drysses med sukker og kanel, eller sukker og finthakkede mandler.
Kagerne bages lysebrune
Samme dej kan med fordel bruges til medajler.
Hans' Havregrynskugler
250 g havregryn
100 g smør
200 g flormelis
150 g sukker
7 spsk. kaffe
2 spsk. kakao
1½ spsk. romessens
Alle ingredienserne æltes sammen med hænderne. (OBS smørret må ikke smeltes)
Lad massen hvile i køleskabet til den er kold.
Form små kugler (ved hjælp af en teske - brug evt. engangshandsker) og læg dem på køl så snart hele massen er formet.
Rulles eventuelt i kakao eller flormelis, eller kokosmel.
100 g smør
200 g flormelis
150 g sukker
7 spsk. kaffe
2 spsk. kakao
1½ spsk. romessens
Alle ingredienserne æltes sammen med hænderne. (OBS smørret må ikke smeltes)
Lad massen hvile i køleskabet til den er kold.
Form små kugler (ved hjælp af en teske - brug evt. engangshandsker) og læg dem på køl så snart hele massen er formet.
Rulles eventuelt i kakao eller flormelis, eller kokosmel.
Luksus Finskbrød
ca. 75 stk.
500 gram hvedemel
400 g smør
100 g sukker
Pynt:
Æggehvide
Mandler
perlesukker
Smuldr smørret i melet. Kom sukkeret i og ælt det sammen til en ensartet dej og sæt den på køl i en time.
Del dejen i 3 dele og tril dem ud til stænger på ca. 1 cm i tykkelse. Tryk stængerne flade
Stryg stængerne med sammenpisket æggehvide og drys dem med perlesukker og finthakkede mandler.
Skær stængerne i ca 5 cm store stykker.
Sæt kagerne på en bageplade med bagepapir med lidt afstand, da de flyder noget ud.
Bages i ca. 15 minutter i en 200 grader varm ovn (Varmluft 180 grader)
500 gram hvedemel
400 g smør
100 g sukker
Pynt:
Æggehvide
Mandler
perlesukker
Smuldr smørret i melet. Kom sukkeret i og ælt det sammen til en ensartet dej og sæt den på køl i en time.
Del dejen i 3 dele og tril dem ud til stænger på ca. 1 cm i tykkelse. Tryk stængerne flade
Stryg stængerne med sammenpisket æggehvide og drys dem med perlesukker og finthakkede mandler.
Skær stængerne i ca 5 cm store stykker.
Sæt kagerne på en bageplade med bagepapir med lidt afstand, da de flyder noget ud.
Bages i ca. 15 minutter i en 200 grader varm ovn (Varmluft 180 grader)
Farmors Klejner
3 æg
150 g sukker
150 g bagemargarine
3 spsk. Fløde
500 g hvedemel
Kardemomme
Citronskal
Palmin til kogning.
150 g sukker
150 g bagemargarine
3 spsk. Fløde
500 g hvedemel
Kardemomme
Citronskal
Palmin til kogning.
Rul dejen ud - ikke for tyndt.
Kog dem i varm palmin (skal være så varm at det syder om en tændstik) et par stykker af gangen.
Opbevares i lufttæt kagedåse, evt. metaldåse med papir i bunden og under låget.
Bon Appetit
tirsdag den 4. december 2012
Pirogger
Pirogger:
Dej:
50 g gær
2 dl varmt vand
2 dl mælk (let eller sød)
2 tsk fint salt
2 tsk sukker
ca. 600 g hvedemel
Ælt dejen grundigt. Hvis du lader den hæve, så da dejen ned igen inden du former og samler piroggerne.
Fyld 1:
250 - 500 g. oksefars
2 håndfuld babykarotter (hvis frossen så tø dem op inden brug)
1 håndfuld grønne bønner (haricot vertes - den frosne slags kan sagtens bruges - dog optøet)
1 glas champignon
1 ds tomatpure
ca. 2 spsk rosenpaprika
3 spsk knust tørret oregano
1 tsk knust tørret timian
smør el. margarine til tilbredning.
Snit bønnerne i små stykker, og skær babykarotterne op i tykke skiver.
Brænd krydderierne af i den smeltede smør el. margarine. Tilsæt farsen og slå den fra hinanden, som til millionbøf.
Når overfladen på kødet er lukket tilsættes grøntsagerne. Dræn vandet fra champignonerne og tilsæt dem. Tilsæt salt og peber efter smag, og tilsæt tomatpureen.
Lad tingene blive varmet igennem, tage gryden af varmen.
Rul dejen tyndt ud (max 1/4-½ cm tyk), skær ud i cirkler (ca. samme størrelse som en hånd).
Læg to tsk fyld ca. på midten af cirklen, men kun i den ene halvdel. Smør vand eller pisket æg rundt i kanten, og træk den tomme halvdel hen over den med fyld, tryk dejen sammen med en gaffel. Smør evt. med vand eller æg og bag i 10-12 minutter ved 200 grader.
Fyld 2:
Skinkestrimler
Champignon
revet ost
Tomatpure
Smør halvdelen af midten af cirklen med tomatpure, kom lidt skinkestrimler oven på sammen med et par champignon og en smule revet ost.
Fold piroggen, pensel den og bag den 10-12 minutter i en 200 grader varm ovn.
Dej:
50 g gær
2 dl varmt vand
2 dl mælk (let eller sød)
2 tsk fint salt
2 tsk sukker
ca. 600 g hvedemel
Ælt dejen grundigt. Hvis du lader den hæve, så da dejen ned igen inden du former og samler piroggerne.
Fyld 1:
250 - 500 g. oksefars
2 håndfuld babykarotter (hvis frossen så tø dem op inden brug)
1 håndfuld grønne bønner (haricot vertes - den frosne slags kan sagtens bruges - dog optøet)
1 glas champignon
1 ds tomatpure
ca. 2 spsk rosenpaprika
3 spsk knust tørret oregano
1 tsk knust tørret timian
smør el. margarine til tilbredning.
Snit bønnerne i små stykker, og skær babykarotterne op i tykke skiver.
Brænd krydderierne af i den smeltede smør el. margarine. Tilsæt farsen og slå den fra hinanden, som til millionbøf.
Når overfladen på kødet er lukket tilsættes grøntsagerne. Dræn vandet fra champignonerne og tilsæt dem. Tilsæt salt og peber efter smag, og tilsæt tomatpureen.
Lad tingene blive varmet igennem, tage gryden af varmen.
Rul dejen tyndt ud (max 1/4-½ cm tyk), skær ud i cirkler (ca. samme størrelse som en hånd).
Læg to tsk fyld ca. på midten af cirklen, men kun i den ene halvdel. Smør vand eller pisket æg rundt i kanten, og træk den tomme halvdel hen over den med fyld, tryk dejen sammen med en gaffel. Smør evt. med vand eller æg og bag i 10-12 minutter ved 200 grader.
Fyld 2:
Skinkestrimler
Champignon
revet ost
Tomatpure
Smør halvdelen af midten af cirklen med tomatpure, kom lidt skinkestrimler oven på sammen med et par champignon og en smule revet ost.
Fold piroggen, pensel den og bag den 10-12 minutter i en 200 grader varm ovn.
Vanillekranse
Vanillekranse:
Ca. 35 stk.
Ca. 35 stk.
Bagetid: 6-8 minutter
Ovn: 190 grader alm. ovn
250 gr. mel
185 gr. smør
125 gr. sukker
1 - 2 tsk. vanilliesukker
1æg
1 spsk. piskefløde eller mælk.
Smuldr smørret i melet..
Tilsæt vanille sammen med sukker.
Slå ægget sammen med fløden
og saml dejen hermed.
Stil dejen i køleskabet nogle timer eller til dagen efter.
Bages ved 190 grader i ca. 6- 8 minutter eller til de er lysebrune.
mandag den 7. maj 2012
Chokoladedrømmekage
3 æg
250 g sukker
50 g smør
2 dl mælk
250 g hvedemel
2 tsk bagepulver
2 tsk vanillesukker
2 spsk kakaopulver m. top (den gode gamle mørke kakaopulver af ægte kakao) Eller erstat evt. 2 spsk af melet med Kakaopulver.
Pisk æg og sukker til en luft hvid masse. Smelt smør og tilsæt mælk og lad det blive fingerlunt.
Hæld smør og mælk i æggemassen og pisk lidt.
Tilsæt mel, bagepulver, vanillesukker og kakao og rør grundigt.
Lad dejen stå i 5-10 minutter.
Kom derefter dejen i en smurt og melet bradepande eller springform.
Bank formen godt ned i bordet, for at få luft huller ud af dejen (dermed undgår man store huller og ujævn hævning - og at kagen senere kan knække).
Bag kagen ved ca. 180 grader (varmluft) nederst i ovnen i ca. 25 minutter. Skal du bruge kagen til at opbygge en "fondant-kage" må den ikke være klæg når du tager den ud. Den skal være fast, men ikke tør.
Bon Appetit.
Tip:
Du kan skifte kakaopulveret ud med f.eks. chokoladestykker eller friske bær.
Du kan også undlade kakaopulveret og lave en alm. drømmekage, eller tilsætte farvestof. Husk at du evt.skal tilføje en lille skefuld ekstra mel, hvis du bruger flydende farvestof.
250 g sukker
50 g smør
2 dl mælk
250 g hvedemel
2 tsk bagepulver
2 tsk vanillesukker
2 spsk kakaopulver m. top (den gode gamle mørke kakaopulver af ægte kakao) Eller erstat evt. 2 spsk af melet med Kakaopulver.
Pisk æg og sukker til en luft hvid masse. Smelt smør og tilsæt mælk og lad det blive fingerlunt.
Hæld smør og mælk i æggemassen og pisk lidt.
Tilsæt mel, bagepulver, vanillesukker og kakao og rør grundigt.
Lad dejen stå i 5-10 minutter.
Kom derefter dejen i en smurt og melet bradepande eller springform.
Bank formen godt ned i bordet, for at få luft huller ud af dejen (dermed undgår man store huller og ujævn hævning - og at kagen senere kan knække).
Bag kagen ved ca. 180 grader (varmluft) nederst i ovnen i ca. 25 minutter. Skal du bruge kagen til at opbygge en "fondant-kage" må den ikke være klæg når du tager den ud. Den skal være fast, men ikke tør.
Bon Appetit.
Tip:
Du kan skifte kakaopulveret ud med f.eks. chokoladestykker eller friske bær.
Du kan også undlade kakaopulveret og lave en alm. drømmekage, eller tilsætte farvestof. Husk at du evt.skal tilføje en lille skefuld ekstra mel, hvis du bruger flydende farvestof.
Dette er en redigeret udgave af "Drømmekagen fra Brovst" bl.a publiceret af Amo.
Den helt store "prøve" - kjolekage til Kamillas konfirmation
Det måtte jo komme, at jeg skulle prøve at lave en kjolekage og den perfekte lejlighed var niecens konfirmation.
Ud over kjolekagen med fyld sprugte hun om ikke hun kunne få en kage ved siden af uden fyld, så der også var noget hun kunne spise.
Så til de ca. 40 gæster blev der lavet en centerkage:
af chokoladedrømmekage og hindbærfyld, både i "bundkagen" og i kjolen.
Bogstaverne ved "centerkagen" blev lavet i fondant og pyntet med spiseligt "disko-glimmer".
Der ud over blev der lavet to "sidekager" i chokoladedrømmekage uden fyld, blot samlet og smurt op med smørcreme og betrukket med fondant.
For at sikre at kagerne afspejlede konfirmandinen og hendes interesser blev den ene pyntet med græs af fondant, og en hest. Hesten måtte jeg opgive at lave selv, da den tog alt for længe om at tørre og hele tiden endte med at blive flad på den ene side. Så den blev købt i plastik og er derfor ikke spiselig.
Den anden "sidekage" blev pyntet med noder, da Kamilla er rigtig glad for sang og musik, og med bøger da hun har udviklet sig til at være lidt af en læsehest.
Bøgerne blev lavet med tomme tændstikæster som "stivere" inden i, så de kunne altså heller ikke spises.
Der er en Sigge-bog, en Harry Potter og flammernes pokal og - naturligvis - Den Danske Salmebog.
Bøgerne blev lavet med tomme tændstikæster som "stivere" inden i, så de kunne altså heller ikke spises.
Der er en Sigge-bog, en Harry Potter og flammernes pokal og - naturligvis - Den Danske Salmebog.
Til sidst et billede af "den samlede opstilling.
Heldigvis viste indtaget af kage at de vakte lykke hos gæsterne, og konfirmandinen sagde, da hun så kagen første gang: "Det er bare verdens sejeste konfirmationskage", og med sådan en reaktion kan man jo ikke andet end at være glad.
søndag den 6. maj 2012
Den første konfirmationskage i år
Patrick ville gerne have en konfirmationskage, så naturligvis kunne vi finde ud af det.
Han ville gerne have en kage der skulle ligne hans "livsbog", og den skulle være af drømmekage og med alm. lys tobleronefyld.
Han ville gerne have en kage der skulle ligne hans "livsbog", og den skulle være af drømmekage og med alm. lys tobleronefyld.
Det er en godt tung kage, sådan en til ca. 40 personer, så det er godt man ikke skal slæbe helt vildt meget rundt på sådan en når først den er færdig.
Jans fødselsdagskage
Det var egentlig slet ikke meningen der skulle have været så mange, og heller ikke at det krævede en "special-kage" - det skulle faktisk først være til sommer når vi holder vores runde fødselsdage sammen - så jeg fik pludselig en anelse travlt og måtte ændre i mine planlægning og tilføje en del til to-do-listen. Men jeg fik da kagen til Jans 50 års fødselsdag færdig.
Kagen består af to bunde gulerodskage og et lag fyld af "abrikosmousse".
Slet ikke så ringe en kombination..
Kagen er pyntet med fodant og RI (Royal Icing) og sukkerkugler. Når jeg lige finder tiden til det, vil jeg uploade en opskrift og fremgangsmåde på RI.
Bon Appetit
tirsdag den 24. april 2012
Smørcreme og opsmøring
Grundopskrift, Smørcreme/Frosting
150 g. smør
250 g. flormelis
1 tsk. vanilleessens
2 - 3 spsk. meget varmt vand (ønskes blødere smørcreme tilsættes lidt mere vand - meget lidt af gangen.)
Tag smørret ud af køleskabet og lad det få stuetemperatur.
Del de 150 g. i mindre stykker og rør det blødt med flormelissen. Tilsæt lidt af gangen, så massen bliver jævn uden klumper.
Tilsæt vanilleessens og varmt vand og rør jævn.
Man kan i stedet for vanilleessens bruge rom, likør, frugtsaft, smagsstoffer eller lignende.
Vandet kan evt. erstattes med mælk.
Når jeg smører mine kager op er jeg meget grundig. Det kan svare sig at bruge tid på arbejdet, da eventuelle "huller", klumper eller lignende vil kunne ses igennem fondanten eller marcipanen, eller hvad du overtrækker din kage med.
Jeg bruger en lille spartel, af de slags man kan købe billigt i maleafdelingen i søstrene Grene. Den er super fleksibel og gør opsmørringen enormt let. Den bliver skarp og jævn uden problemer - og så er den rigtig god til at løsne evt. madpapir man lægger mellem kage og fad.
Der er mange forskellige creme el. lign. man kan smøre op med, alt afhængig af hvad du vil overtrække kagen med. Der er palminsmørcreme osv. Nutella osv. man skal blot huske at man ikke kan smøre op med f.eks. Nutella, hvis man skal have hvid fondant over kagen, da farven vil kunne ses igennem fondanten.
150 g. smør
250 g. flormelis
1 tsk. vanilleessens
2 - 3 spsk. meget varmt vand (ønskes blødere smørcreme tilsættes lidt mere vand - meget lidt af gangen.)
Tag smørret ud af køleskabet og lad det få stuetemperatur.
Del de 150 g. i mindre stykker og rør det blødt med flormelissen. Tilsæt lidt af gangen, så massen bliver jævn uden klumper.
Tilsæt vanilleessens og varmt vand og rør jævn.
Man kan i stedet for vanilleessens bruge rom, likør, frugtsaft, smagsstoffer eller lignende.
Vandet kan evt. erstattes med mælk.
Når jeg smører mine kager op er jeg meget grundig. Det kan svare sig at bruge tid på arbejdet, da eventuelle "huller", klumper eller lignende vil kunne ses igennem fondanten eller marcipanen, eller hvad du overtrækker din kage med.
Jeg bruger en lille spartel, af de slags man kan købe billigt i maleafdelingen i søstrene Grene. Den er super fleksibel og gør opsmørringen enormt let. Den bliver skarp og jævn uden problemer - og så er den rigtig god til at løsne evt. madpapir man lægger mellem kage og fad.
Det er også i opsmørringen at du kan "redde" en kagebund der er blevet skæv eller ujævn. Det ses næppe på billedet efter kagen her blev smurt op, men den var lidt lavere i den ene side end den anden.
Opsmørringen er det der gør at din fyld ikke trænger ud og opløser eller smelter din fondant og/eller marcipan. Derfor er det vigtigt at sikre at fyldet er helt indkapslet og ikke "trænger" igennem opsmørringen.
Der er mange forskellige creme el. lign. man kan smøre op med, alt afhængig af hvad du vil overtrække kagen med. Der er palminsmørcreme osv. Nutella osv. man skal blot huske at man ikke kan smøre op med f.eks. Nutella, hvis man skal have hvid fondant over kagen, da farven vil kunne ses igennem fondanten.
God fornøjelse med opsmørring af din kage.
lørdag den 21. april 2012
Chokolade-cremefyld
Chokoladecreme fyld er noget af det letteste at lave.
Hvis jeg bruger hvid eller lys chokolade bruger jeg 200 g chokolade til 1 portion, hvis jeg bruger mørk chokolade bruger jeg mellem 100 og 150 g.
Smelt chokoladen i 1/4 L piskefløde, på lav til mellem varme og under omrøring. Stil det på køl i mindst 8 timer eller til det er ca. 5 grader C.
Pisk op til en tyk skum, uden at det gryner - så pas på med hastigheden til sidst, stil evt. på køl et par minutter til en halv time inden brug.
Kommer du frisk frugt eller andet i fyldet, så husk at dræne så meget væde fra som muligt, så det ikke fortynder din fyld.
Du behøver selvfølgelig ikke at bruge denne fyld kun til fondantkager, du kan sagtens bruge den til en almindelig lagkage eller lignende; det smager det ikke dårligere af ;-)
Bon Appetit
Hvis jeg bruger hvid eller lys chokolade bruger jeg 200 g chokolade til 1 portion, hvis jeg bruger mørk chokolade bruger jeg mellem 100 og 150 g.
Smelt chokoladen i 1/4 L piskefløde, på lav til mellem varme og under omrøring. Stil det på køl i mindst 8 timer eller til det er ca. 5 grader C.
Pisk op til en tyk skum, uden at det gryner - så pas på med hastigheden til sidst, stil evt. på køl et par minutter til en halv time inden brug.
Kommer du frisk frugt eller andet i fyldet, så husk at dræne så meget væde fra som muligt, så det ikke fortynder din fyld.
Du behøver selvfølgelig ikke at bruge denne fyld kun til fondantkager, du kan sagtens bruge den til en almindelig lagkage eller lignende; det smager det ikke dårligere af ;-)
Bon Appetit
15 år
Hvad bedre at tage med til en fødselsdag, som en ekstra gave, end en kage.
Vi skal til 15 års fødselsdag hos en aktiv teenager pige, som gerne ville have en chokoladekage, synes toblerone-creme eller diam-creme og frugter så som jordbær og kiwi lød rigtig godt. Så den kombination blev det selvfølgelig.
Pynten er bl.a. inspireret at fødselarens egene ord: make-up, venner, blomster, 15 år , lyseblå- og en hel masse andre ord, som der bare ikke var plads til på kagen.
Resultatet, tja se selv:
Vi skal til 15 års fødselsdag hos en aktiv teenager pige, som gerne ville have en chokoladekage, synes toblerone-creme eller diam-creme og frugter så som jordbær og kiwi lød rigtig godt. Så den kombination blev det selvfølgelig.
Pynten er bl.a. inspireret at fødselarens egene ord: make-up, venner, blomster, 15 år , lyseblå- og en hel masse andre ord, som der bare ikke var plads til på kagen.
Resultatet, tja se selv:
Neden for ses kagen (sammen med Mariehønekagen) før opsmøring med frosting - "prikkerne" i den hvide toblerone cremefyld er hhv. friske jordbær- og friske kiwistykker
Mariehønekagen
For første gang har jeg skulle prøve at lave en "kugle-kage".
Marie havde fødselsdag, og hvad andet kunne det blive til end en mariehøne. Jeg er selv rigtig godt tilfreds med resultatet og er lidt forundret over hvor let det egnetlig var at lave den, især da jeg ikke har brugt den "bold-bageform" man kan købe, men har bygget det hele op fra bunden.
Selve kagen består af chokoladekage m. hvid toblerone cremefyld m. friske jordbærstykker, i min mund en himmelsk kombination.
Marie havde fødselsdag, og hvad andet kunne det blive til end en mariehøne. Jeg er selv rigtig godt tilfreds med resultatet og er lidt forundret over hvor let det egnetlig var at lave den, især da jeg ikke har brugt den "bold-bageform" man kan købe, men har bygget det hele op fra bunden.
Selve kagen består af chokoladekage m. hvid toblerone cremefyld m. friske jordbærstykker, i min mund en himmelsk kombination.
Sort fondant er en rigtig blød "masse" at arbejde med, så jeg måtte være noget kreativ da jeg skulle lave følehornene; men fandt pludselig ud af at klippe et par knæk-sugerør til i længden, stive det øverste stykke med en tandstik, og lade spidsen af den stikke ud, så jeg kunne sætte "kuglen" på følehornene og naturligvis betrække sugerørene med sort fondant. Jeg lod et lille stykke af sugerørene være fri for fondant, så jeg kunne stikke dem ned i "hovedet" af kagen.
I øvrigt en rigtig god "øvelse" for mig, da jeg om en lille uge skal i gang med en "kjole-kage", som opbygges på samme måde. Håber det bliver lige så legende let, glæder mig i hvert fald til at lave den :-)
torsdag den 5. april 2012
Prøvekage og et eksperiment
I forbindelse med at en veninde har spurgt efter en kage, har jeg lavet en lille prøvekage, så hun og familien kunne smage om det nu også var det de har snakket om som de kan lide.
Det blev til denne lille kage, til ca. 4-6 personer (afhængig af hvor store stykker man tager) af drømmekagebunde med almindelig toblerone-fløde-fyld.
Der var lidt rester af både kage og fyld, så jeg ville udføre et eksperiment, lave noget der skulle minde om et æg. Det lykkedes så bestemt ikke, men vi fik da lidt påskekage *GG*
Modelleringschokoladeblomster
En rigtig dejlig sød veninde har haft lidt modgang på det sidste. Så jeg lavede en sammensværgelse med hendes datter og mand, om at lave en kage til hendes fødselsdag.
Jeg var netop begyndt at blive interesseret i at forsøge mig med modelleringschokolade, og dette er mit første forsøg på at lave det. Det gik nu ok. Men jeg tror aldrig helt det bliver af af mine favoritsmage. Det smager af ekstra sød hvid chokolade. Alt for sødt til min ellers utroligt søde tand.
Chokoladekagebunde og hindbærmousse m. knust hvid toblerone. Betrukket m. fondant og pyntet med modelleringschokolade og stearinlys.
Surprisefødselsdagen m. kage og gæster blev i øvrigt velmodtaget :-)
Klokkeblomst
Sikke en forspørgsel.
En fødselsdagskage med klokkeblomst. Den næsten 6 år unge fødselar gjorde meget ud af at fortælle mig at klokkeblomst har guld fe-støv.
Jeg var det halve af nordjylland rundt for at finde en klokkeblomst figur, for jeg synes nu alligevel det var pænt svært at lave en selv. Men da det ikke lykkedes at finde en købe-figur af nogen art, ej heller en barbiedukke, måtte jeg i gang selv. Kagen skulle være drømmekagebund og fyldet skulle være skildpadde-creme-flødefyld.
Jo, man kan da se hvem det skal ligne, men jeg er nu ikke helt tilfreds med resultatet alligevel - jeg ønsker mig stadig at det modelleringskursus kunne komme i nærheden af mig og være et sted med handicapvenlig adgang.
Den første bryllupskage
Det måtte jo ske, altså at der kom nogle og spurgte om ikke jeg ville lave en bryllupskage til dem.
Jeg synes bare slet ikke jeg kunne sige nej til dette vennepar. For det første spurgte de i rigtig god tid, og for det næste så synes jeg bare det var SÅ spændende en udfordring.
Meddelelsen var at det skulle kunne ses at den ikke var lavet af en prof, men af en der kender dem - og så skulle den ikke være for puttenuttet, eller FOR pyntet.
Resultatet blev chokoladekagebunde med hvid tobleronefyld og et lag fyld med hindbærmousse. Der blev sagt der var ca. 60 gæster, så det blev en ganske tung kage.
Set i bakspejlet var der et par ting jeg ville have gjort anderledes, men brudeparret blev glade for kagen. Og det er jo trods alt pointen, at modtagerne bliver glade for resultatet.
Øjet
I anledning af 10års jubilæum hos hele familiens øjenlæge syntes min far og min nevø at de ville overraske øjenlægen med en lille kage.
Så jeg måtte i gang med at kreere.
Det blev til en masse øjne på en chokoladekage m. hvid toblerone fyld, hindbærfrosting og fondant.
Frem over indfarver jeg ALDRIG selv så stor mængde brun, sort eller mørkerød. Det bliver noget værre klistret rod, og fondanten bliver alt alt for blød og ikke til at arbejde med. Godt man kan købe/ færdigfarvet fondant..
En lille ny pige ser dagens lys
I forbindelse med at en af mine kusiner blev mor for anden gang, havde vi dem på besøg da det lille nyr kun var 2-3 dage gammel.
Jeg kunne ikke stå for fristelsen og MÅTTE bare lave en "lille ny" kage.
Kagen er chokoladekage m. fyld af fløde og mint/karamel/mørk chokolade.
Så blev det min fødselsdag igen
Ja, så blev det min fødselsdag igen. Denne gang valgte jeg at gå i "tøse-mode" og holde det i lyserødt og hvidt.
Synes selv den blev meget sød. Og det er jo egentlig det der tæller..
Synes selv den blev meget sød. Og det er jo egentlig det der tæller..
En drømmekagebund, fløde/toblerone-fyld, drømmekage. En snert af hindbær i fondanten og citron i icingen...
Handyman-bogen
Jans fødselsdagskage. Bare for at tage lidt fis står der på "bogen" 'Den fødte handymand - et opslagsværk til gør-det-selv-manden' blot fordi han aldrig har været vant til at skulle være handyman.
Kagen er 2 drømmekagebunde og hvid toblerone fyld, frosting og hindbærfondant.
Endnu en hurtig en
Da svigerinden havde fødselsdag benyttede jeg lejlighed til at se om jeg nu også stadig kunne hitte ud af det der med kagerne.
Faktisk endte det med at blive min jubilæumskage - for det blev kage nr. 20.
Fedtfattig chokoladekage m. hvid toblerone fyld.
En hurtig kage
Da de, mens jeg var på RCA hørte at jeg skulle lave kage til mors fødselsdag, mente de at det var nødvendigt at de også fik set og smag en fondantkage.
Det blev ikke til så meget. Blot en hurtig "let" kage. Men det ændrer jo heldigvis ikke på smagen...
Det blev ikke til så meget. Blot en hurtig "let" kage. Men det ændrer jo heldigvis ikke på smagen...
Det er to bunde af appelsin-drømmekage med fløde/daim fyld.
Abonner på:
Opslag (Atom)