tirsdag den 24. april 2012

Smørcreme og opsmøring

Grundopskrift, Smørcreme/Frosting

150 g. smør
250 g. flormelis
1 tsk. vanilleessens
2 - 3 spsk. meget varmt vand (ønskes blødere smørcreme tilsættes lidt mere vand - meget lidt af gangen.)

Tag smørret ud af køleskabet og lad det få stuetemperatur.
Del de 150 g. i mindre stykker og rør det blødt med flormelissen. Tilsæt lidt af gangen, så massen bliver jævn uden klumper.
Tilsæt vanilleessens og varmt vand og rør jævn.

Man kan i stedet for vanilleessens bruge rom, likør, frugtsaft, smagsstoffer eller lignende.
Vandet kan evt. erstattes med mælk.

Når jeg smører mine kager op er jeg meget grundig. Det kan svare sig at bruge tid på arbejdet, da eventuelle "huller", klumper eller lignende vil kunne ses igennem fondanten eller marcipanen, eller hvad du overtrækker din kage med.

Jeg bruger en lille spartel, af de slags man kan købe billigt i maleafdelingen i søstrene Grene. Den er super fleksibel og gør opsmørringen enormt let. Den bliver skarp og jævn uden problemer - og så er den rigtig god til at løsne evt. madpapir man lægger mellem kage og fad.

Det er også i opsmørringen at du kan "redde" en kagebund der er blevet skæv eller ujævn. Det ses næppe på billedet efter kagen her blev smurt op, men den var lidt lavere i den ene side end den anden.

Opsmørringen er det der gør at din fyld ikke trænger ud og opløser eller smelter din fondant og/eller marcipan. Derfor er det vigtigt at sikre at fyldet er helt indkapslet og ikke "trænger" igennem opsmørringen.

Der er mange forskellige creme el. lign. man kan smøre op med, alt afhængig af hvad du vil overtrække kagen med. Der er palminsmørcreme osv. Nutella osv. man skal blot huske at man ikke kan smøre op med f.eks. Nutella, hvis man skal have hvid fondant over kagen, da farven vil kunne ses igennem fondanten.

God fornøjelse med opsmørring af din kage.


3 kommentarer:

 1. super du har lige redet min dag

  SvarSlet
 2. Hvor stor kage rækker portionen til?

  SvarSlet
 3. 20-23 cm Ø og ca. 9 cm høj. Der vil sikkert være lidt tilbage, men det afhænger helt af om der skal rettes til efter den har været på køl.
  Beklager det sene svar, af underlige årsager har jeg ikke fået e-mail besked om kommentarer...

  SvarSlet