tirsdag den 16. april 2013

How to - Chokoladekage med jordbærmousse





Bag 2 chokoladekage bunde
( http://hellekarinajensen.blogspot.dk/2013/04/amos-chokoladekage-med-et-pift.html )


Tag dem ud af ovnen og lad dem køle nok til at du kan røre dem uden at brænde fingrene. Skær her efter toppen af hver bund jævn. Brug en kagedeler, en skarp kniv eller sytråd.
Lad dem køle helt af og dæk dem til indtil du er klar til at samle kagen.
(OBS: hvis du ved din ovn varmer ujævnt bag da kun 1 bund af gangen, da du ellers vil få to bunde der er uens i både konsistens og højde.)

Mens kagerne køler laves:

Fyld:
- i dette tilfælde jordbærmousse med knust hvid Toblerone.
(opskrift findes her: http://hellekarinajensen.blogspot.dk/2013/03/jordbrmousse-fyld.html, der tilsættes blot hvid Toblerone der er slået godt med en kagerulle, inden fyldet kommes i kagen (så husblasen ikke sætter sig om chokoladestykkerne).)
Læg den på køl, evt. i en frysepose (ca. 6-7 liter) som senere kan bruges til sprøjtepose, så den kan stivne lidt.
Smørcreme:
(eller lignende til opsmørring)
http://hellekarinajensen.blogspot.dk/2012/04/smrcreme-og-opsmring.html


Når kagerne er kølet helt af sættes de på det fad der skal serveres på. Læg madpakkepapir rundt i kanten, gerne lidt ind under kagen eller klip et stykke bagepapir til (det skal bruges så kanten af fadet ikke bliver grattet til).
Knus tobleronen og kom den i moussen og fordel moussen over den nederste kagebund.  Læg den næste bund på og tryk bundene lidt sammen. Skrab overskydende fyld der stikker ud over bunden af evt. med en spartel. Så lige en kant som muligt er målet, da det vil gøre det lettere at smøre op.

Sørg for at din smørcreme er blød og let at arbejde med før du begynder at smøre op. Hvis du synes den ikke er blød nok, så tilsæt evt. lidt ekstra varmt vand og rør igen. Men husk at sætte kagen på køl i mens.

Smør kagen op, brug evt. en spartel. Den bedste jeg har er fra Søstrene Grenes male-afdeling, en af de små fleksible af slagsen som man normalt bruger til enten at blande maling med eller at male på lærredet med.  Er du i tvivl om hvordan så se http://hellekarinajensen.blogspot.dk/2012/04/smrcreme-og-opsmring.html eller søg på YouTube efter "dirty icing a cake".

Stil nu kagen på køl, helst i op til 30 minutter eller længere. Smørcremen må gerne nå at blive stiv, det vil lette arbejdet med at betrække den med fondant.

Mål hen over din kage, fra bunden af fadet til bunden på den anden side, så du ved hvor stort et stykke fondant du skal rulle ud.
Varm fondanten op i hænderne mens du ælter den let. Hvis du ælter det for meget vil det sprække og
blive tørt.
Du kan evt. gøre fondanten lettere at arbejde med ved at smøre hænderne i palmin, eller bagemargarine, men det der er allerbedst at bruge er "Petal base". En vegetabilsk fedt beregnet til at smøre på hænder og i fondant for at få den lettere at arbejde med og gøre den mere skinnende.

Når du har rullet fondanten ud, tager du kagen ud af køleskabet.
Fjern madpakkepapiret, løsn det evt. med en urtekniv i kanten op til kagen, så du ikke ødelægger opsmørringen.
Det er lettest at betrække kagen hvis du har en rullepind, du kan rulle fondanten op på, og der efter rulle den let hen over kagen. Har du ikke det, må du forsøge at bedømme ca. hvor du skal placere fondantstykket, så du ikke skal hive og trække for meget i den, så du risikerer at den sprækker.

Når fondanten er lagt på kagen bruger du hænderne fladt til at "gnubbe" fondanten ind mod smørcremen men uden at trykke da du ellers vil ændre faconen i opsmørringen og det vil kunne ses igennem fondanten.
"Gnub" både på toppen af kagen og siderne. Når du har fået fondanten placeret og gnubbet på plads, så den klistrer pænt og jævnt til smørcremen, skærer du evt. overskydende fondant en kvart cm. fra kanten af kagen, så du har lidt at skubbe ind mod kanten og du ikke får en "tom streg" ned mod fadet.
Husk at du IKKE må putte det overskydende fondant ned i posen (eller hvordan du opbevarer det) til det fondant der ikke har været brugt. Der vil næsten altid være krummer eller lidt smørcreme eller lign. på fondanten. Det ændrer holdbarheden og kan give ujævnheder og synlige fejl i fondanten hvis du arbejdet med lys fondant. Opbevar det separat i en pose og brug det evt. til at øve dig i modellering).

Kagen stilles nu på køl igen, og mens den "sætter sig", laves pynten. I dette tilfælde sommerfugle, blomster og blade udstukket i fondant og pyntet med spiseligt sølvfarve og sølvsukkerkugler.
Pynten limes senere på kagen med enten vand, madlim eller RI (Royal Icing)

Mens pynten laves og tørrer lidt laves en portion Royal Icing (RI) (Se opskrift her: http://hellekarinajensen.blogspot.dk/2013/04/royal-icing-ri.html )

Kom din RI i en sprøjtepose med en standard "stjerneblomst" tylle i. Tyl nu hele vejen rundt om kagens bundkant. (Det er en stor hjælp hvis man har et drejefad - fås billigt i Ikea).
Hvis man ønsker, som på billedet over her, kan man sætte en lille sukkerkugle i midten af hver stjerneblomst, men det skal gøres straks man er færdig med at tylle da RI'en stivner ganske hurtigt (med mindre du har valgt at udelade citronsaften).

Lim nu din pynt på kagen, hvor du synes du vil have den. Jo større og jo tungere pynt  jo bedre lim skal du bruge.
Jeg bruger som regel dette til at huske hvad der limer hvad bedst.
Jo tyndere/lettere fondant pynt, jo tyndere lim i følgende rækkefølge:
vand
madlim
RI
Eller hvis det er store figurer både RI og tandstikkere eller grillspyd.

Sæt nu din kage på køl igen, og den er serveringsklar efter ½-1 time.

Bon appetit

Ingen kommentarer:

Send en kommentar